PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


četrtek, 1. junij 2017, ob 12. uri

Izvedeno drugo izobraževanje za oskrbnike planinskih koč z veliko praktičnega dela

Da bi bila dobrodošlica, bivanje in ponudba za vse obiskovalce planinskih koč čim bolj kvalitetna in prijetna, je Gospodarska komisija pri Planinski zvezi Slovenije v maju 2017 organizirala drugo izobraževanje za oskrbnike in ostalo osebje v planinskih kočah.
V gorah se poletna sezona začenja tudi za planinske koče. V sredogorju so koče že odprte, kot tudi nekatere v visokogorju, zadnje koče pa bodo odprte konec junija. Da bi bila dobrodošlica, bivanje in ponudba za vse obiskovalce planinskih koč čim bolj kvalitetna in prijetna, je Gospodarska komisija pri Planinski zvezi Slovenije v maju 2017 organizirala drugo izobraževanje za oskrbnike in ostalo osebje v planinskih kočah. V dveh terminih s skupno 46 udeleženci je seminar potekal na Višji strokovni šoli za gostinstvo in turizem Bled. Program je vseboval teme o organizaciji dela v planinskih kočah s poudarkom na obvladovanju medosebnih konfliktov in praktičnemu delu v kuhinji. Vsi udeleženci so pridobili pomembno znanje, ki ga bodo v poletni sezoni koristno prenesli v prakso, ko bodo delali na planinskih kočah. Pomemben del seminarja je bilo tudi druženje osebja, ki dela v planinskih kočah in izmenjava izkušenj.

Povedali so ...

Ivan Rupnik s Koče na Poreznu
»Jaz sem bil že lani na tem izobraževanju in obakrat smo izvedeli veliko novega. To bomo s pridom uporabljali pri delu na naših kočah. Zanimive so bile delavnice, posebej o medsebojnih odnosih in reševanju konfliktnih situacij.«

Anica Lotrič s Koče na Ratitovcu
»Meni je bilo všeč, da smo spoznali tudi delo Planinske zveze Slovenije in izvedeli več o izkušnjah, kako delajo po drugih kočah. Kuhanje pa mi je bilo še posebej všeč.«

Borut Krč z Erjavčeve koče na Vršiču
»Veliko sem odnesel od tega izobraževanja. Veliko mi je pomenilo, da sem v kuhinji od strokovnjakov dobil nasvete. Potem so bili to pomembni nasveti za komuniciranje z ljudmi, pa organizacija dela v kočah in reševanje težav.«

Maja Langus s Koče pod Bogatinom
»Všeč mi je bilo, da smo se spoznali z oskrbniki drugih koč. V poletni sezoni se bomo lahko poklicali med seboj in si izmenjali izkušnje. Veliko je bilo praktičnega dela, kar je bilo še posebej pomembno.«

Iztok Sila, predavatelj na Višji strokovni šoli za gostinstvo in turizem Bled
»Za naj je bilo najbolj pomembno, da smo dobili dobre odzive od udeležencev. Bili so zadovoljni in nekateri so izrazili željo po podobnem izobraževanju naprej, dali so nam že napotke, kaj si želijo.«

Pripravila Janko Rabič in Dušan Prašnikar

https://pzs.si/novice.php?pid=11823 23. 11. 2024