Program seminarja je bil usmerjen v vsebine, ki predstavljajo osnovo za dobro delovanje planinske koče s poudarkom na planinskih vsebinah in odnosu do obiskovalcev. Slušatelji so spoznali koncept planinske koče v okviru planinske organizacije in njeno delovanje ter naloge oskrbnika, predvsem z vidika planinskih vsebin. Poseben poudarek pri tem je bil tudi na ekologiji koč. Kot osnovni temi sta bili vključeni še prva pomoč in požarna varnost.
Pri prvi pomoči je bila praktična predstavitev osnov, za kar je najpogosteje potrebno nuditi pomoč v kočah. Pri požarni varnosti v planinskih kočah je bil poudarek, kako lahko osebje v koči zmanjša možnosti požara oz. primerno odreagira, če do požara pride. Udeleženci so se spoznali tudi z informacijsko podporo poslovanju planinskih koč.
Predavatelji Višje strokovne šole za gostinstvo, velnes in turizem Bled so predstavili tematike gostoljubnosti v planinskih kočah, vodenja in obvladovanja konfliktov. Izvedena je bila tudi kuharska delavnica. Ta je zajemala osnove živilstva in higienskih standardov ter konkretno izdelavo najpogostejših jedi planinskih koč. Ta delavnica je tudi najbolj pohvaljena, saj pride do največje interakcije med udeleženci in tudi prenosa znanj in izkušenj, ki jih določeni že imajo na tem področju.
Udeleženci so bili z izvedbo seminarja zelo zadovoljni, tudi zato bo Gospodarska komisija PZS nadaljevala s tovrstnimi usposabljanji tudi v prihodnje.
Dušan Prašnikar |